fredag 29 november 2013

Sthlm

Framme i Stockholm.  Ätit gott och sitter och kopplar av med en pilsner. Mörkt och kallr är det. Några minus men sällskapet värmer.

torsdag 28 november 2013

Hockey

Nu varvar jag ner efter en dag i stallet med hockey. I morgon åker jag till Stockholm för att hälsa på bror min.

onsdag 27 november 2013

Ring

Kunde inte låta bli att unna mig denna som var på rea hos ur och penn.

lönen

När man är student och har fått lön är det kul att kunna spendera på ett så billigt sätt som möjligt. Boozt.com har grymt bra rea nu och här är några saker jag kikat in.

 

Boozt.com

måndag 25 november 2013

25:e

Helgen har varit fanrastiskt bra . Fått mycket gjort. Hela månadens slit har också gett resultat. Får ut en riktigt bra lön plus att alla tenror blev godkända.  Nu väntar en vecka med plugg till . På fredag åker jag med familjen upp till Stockholm för att hälsa på min bror. Ska bli skönt.

lördag 23 november 2013

fredag 22 november 2013

Fredags Frågan

 


Tänker du på miljön?

Ja det gör jag. Jag har gjort vissa livsstilsval när det gäller miljöaspekten. Blandannat:

  1. Jag åker kollektivt i största möjliga mån.
  2. När jag lagar mat gör jag extra mycket för att effektivisera energiförbrukningen och gör matlådor.
  3. Jag källsorterar, sparar också pengar på det sättet.
  4. Soadastreamar och väljer vatten framför läsk. ( transportsträckorna)
  5. Köper inget onödigt
  6. Storhandlar (minskar bensinförbrukningen)
  7. Tvättar ekonomiprogram och sänker om möjligt temperaturen.
  8. Sätter saker på timer
  9. Använder inga kemikalier vid städning utan kör med husmorsknep. Såpa, diskmedel, citronsyra, bikarbonat, ettika, mm
  10. Planerar min körning, ecodriving
  11. Försöker äta vegetariskt när sambon tillåter
  12. Lägger in disktrasor i diskmaskinen så blir de som nya
  13. Om jag behöver ta bilen planerar jag så jag kan synkronisera mina ärenden.
  14. Diskar inte under rinnande vatten
  15. Lagar i största möjliga mån kläder. Gillar att sy och att vara kreativ.
  16. Är inte främmande för att köpa begagnat på blocket och tradera
  17. Säljer saker jag inte längre behöver
  18. Tänker två gånger innan jag köper någonting
  19. Köper fairtradekaffe
  20. Skriver inte ut papper i onödan utan använder Ipad
  21. Använder kalendern på telefonen
  22. Röker inte
  23. Väljer kvalitet framför kvantitet
  24. Väjer e-faktura i stället för pappersfaktura
  25. Kör med bryggkaffe i stället för kapselmaskin (billigare också)
Här är några grejer som jag valt att göra. Det finns säker många andra saker som jag inte tänkt på.

Godmorgon

Fin syn en kall novembermorgon i centrala stan på väg till jobbet

torsdag 21 november 2013

Pensionärerna

Pensionssystemet är kanske inte det optimala och fler tvingas leva på mindre pensioner. Då jag går en kurs för domaren Sven Martinger i affärsjuridik blev jag uppmärksammad på detta.

Är detta någonting vi kommer att se mer av i framtiden? Läget är desperat.

Hämtat från GP.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2179065-pensionarsranare-ville-buras-in-misslyckades

Sprit

Då dom börjat varna för vinterkräksjukan är det dags att vidta åtgärder. Förra året blev jag väldigt sjul väldigt länge och eftersom jag åker mycket kommunalt och träffar många människor varje dag tänker jag vara extra försiktig i år.

Jag köpte för ett tag sedan världens smartaste grej. Handsprit i reseförpackning som man enkelt sprayar på händerna. Sprit är det egentligen inte eftersom den är alkoholfri vilket gör att den inte heller luktar. Vet att den finns på ullared och säkert apoteket med. Värt!!

Usa

Usa kommer inom några månader att dra ner på stimulanserna.  Men vad betyder detta för finansmarknaden?

Just nu köper usa obligationer för betydande belopp vilket hjälper marknaden att hålla sig uppe. Om dessa upphör eller minskar kan det betyda att börsen på kort sikt går ner. Värt att tänka över sina placeringar.

onsdag 20 november 2013

Sms

Här är mitt senaste skickade sms

Jag klagar inte men jag måste bara få ur mig det här.

Jag går upp kvart över fem på morgonen och möts av ett fantastiskt brummande ljud från akvariet som bara blir fantastiskare för varje dag. Jag tvingar i mig frukost och går den dryga kilometern till pendeln som ofta är försenad. Är det bara en kvart har man tur speciellt idag när det var minus fem grader. Tåget är knökat och man får stå . Ibland behöver man inte hålla i sig för man är fastkilad ändå.  Det är spännande tycker jag. Sen ska man på hundrabussen och där sitter man i en timma. Ac:n har bara ett läge så det blir ca 10 grader varmt. Väl framme i skolan ska man sitta på arslet i tre timmar och skriva ner vad som säga. Skolan äe miljöcertifierad vilket betyder att de stägt av värmen för att erhålla ett fint diplom. Efter föreläsningen ska man kasta i sig lunch för att sedan åka till jpbbet, ha grupparbete eller åka hem å plugga. Man ska också hinna med att göra mat till sig å sambon, göra matlådor och diska. Allt detta till ett brummande ljud av akvarium. Sen ska man kasta sig i säng å försöka få sovit så mab orkar med samma sak igen. Man vaknar flera ggr av att sambon glömt sätta tv:n på sleep och helst vill man att han inte ska se på tv där uppe för man behöver verkligen sova eftee en sådan dag men säger inget för att man älskar honom och inte vill bråka. Larmet ljuder och man vaknar till ljudet av akvariet om man inte vaknar före klockan av att man har en blå kam i stjärten. I vilket fall så vet man hur dagen blir. Kall och kämpig. Puss

tisdag 19 november 2013

Morgon

God morgon.  Morgonkaffet börjar kicka in och jag är på väg till skolan. Långdag med föreläsning och grupparbete.

Jag sitter på bussen och tänker på det där med hedgefonder. Nu när börsen är på väg mot rekord och usa märmar sig skuldtaket i februari kanske man skulle överväga det alternativet.

En hedgefond ska ge avkastning oavsett om börsen går upp eller ner.

måndag 18 november 2013

Måndag. Jag har hittills varit i skolan på föreläsning i affärsjuridik, läst på bissen och kastat i mig lunch på jobbet. Jobbar till klockan 18.00, kommer vara hemma 20.00 och ska upp igen 05.00.

Jag har bestämt mig för att försöka läsa in en kurs som jag har missat. Det hände lite saker när den kursen gick ordinarie så att jag orkade inte riktigt med. Vi får se om jag klarar av det nu när julen börjar närma sig och det är mycket som ska hinnas med. Full rulle.

fredag 15 november 2013

Studietips #1

Tänkte att jag skulle börja samla studietipsen jag ger ut under en och samma rubrik. Studietips. Gör nog så småningom en sida för det också.

När jag hade problem med självdiciplinen och självstudierna gjorde jag så att jag bestämde mig för att skolan är skolan och hemma är hemma. En fristad.

När jag hade haft föreläsningar stannade jag kvar i skolans bibliotek och pluggade i 50 minuter. Läste och repeterade lite och när jag sedan kom hem kunde jag vara helt ledig. Inför tentorna blev det då mycket lättare då jag höll bra takt i boken och repeterade. Jag slapp lägga ner så mycket tid på att "rå-plugga"

Dom dagarna ändå kände att jag behövde plugga inför tentorna passade jag på att åka till skolan och satt där i ca två timmar. Då passade jag på att göra en del gammla tentor och uppgifter.

Så mitt tips blir.

Skilj på skola och hemma. Du kommer inte att vilja ta med dig jobbet hem när du kommer ut i arbetslivet. Var ledig när du är ledig.

Mervärdesskatt, moms, Fredags Frågan

Inga frågor är för dumma och är nyttiga att ställa. Jag tog frågan som skickades redan i söndags och tänker nu besvara den.

Veckans Fredags Fråga

 

Vad är moms?

 
Moms var egentliga namn är mervärdesskatt är precis vad det låter. En skatt du betalar på saker som du köper. En konsumtionsskatt kan man säga. Om du tittar på kvittot nästa gång du handlar kommer du se en rad "Varav moms" och ett belopp. En viss procent av det du köper är en skatt. Momsen är alltså inbakad i priset.
 
Vissa varor och tjänster är momsbefriade, skattefria. Exempel är
  • sjukvård, tandvård och social omsorg
  • utbildning inom grundskola, gymnasieskola, högskola och universitet
  • läkemedel som lämnas ut mot recept eller säljs till sjukhus
  • lotteri, vadhållning och andra former av spel
  • konstverk som konstnären eller konstnärens dödsbo säljer själv för högst 300 000 kronor under ett beskattningsår.

  • Hur stor mervärdesskatten är på varan varierar beroende på vilken typ av vara det är. Här är exempel på momssatser.

    • 25 % är normalskattesatsen och används på alla varor som inte har någon annan av nedanstående
    • 12 % används blandannat på livsmedel och restauranger. Dock inte spritdrycker som har högre procent än folköl. Inte heller tobak räknas till livsmedel.
    • 6 % förekommer på tidningar, böcker, litteratur, kartor och noter mm.

    Detta är hur mervärdesskatten påverkar dig som konsument. Hur företag redovisar moms tar jag inte upp här. Det kan bli en annan fredagsfråga.

    Momsen går till statliga utgifter som bl a sjukvård, vägar, projekt och sociala bidrag.
    

    torsdag 14 november 2013

    Get in the game

    Idag träffade jag en tjej på pressbyrån som hade massa brochyrer i handen från olika universitet runt om i landet. Hon såg mycket fundersam ut och lite orolig.

    Jag minnsn hur det var för mig när jag började plugga. Det var en pärs. Inte roligt alls och jag skulle nog vilja säga att det var värsta tiden i mitt liv på ett visst sätt. Allt var så nytt och jag var så ensam.

    Min första kurs var management och där skulle vi göra ett grupparbete. Jag hamnade i en grupp med 4 andra fruktansvärt omotiverade personer. Denna grupp skulle vi ha hela första terminen och i två andra kurser utöver management. Under terminens gån hoppade en efter en av utbildningen och till slut var det bara jag kvar i gruppen. Jag fick alltså göra två grupparbeten själv. Det gick inte så bra och den ena kursen hade jag släpandes bakom mig in på andra terminen. Men jag klarade det. Jag var så fruktansvärt ensam och isolerad. Men sedan dess har det rullat på riktigt fint. Jag har två vänner som jag alltid sitter bredvid och vi pluggar tillsammans inför tentorna.

    Det kan vara jobiigt och piss i början. Speciellt första året, men håll ut! När man kommit in i det rullar det på bra. Det gäller bara att inte ge upp.

    onsdag 13 november 2013

    Mynt

    Idag har jag varit ledig och passat på att växla in alla mynt. I tre månader har jag och killen lagt all överbliven myntväxel i en burk, och snacka om att det blev en positiv överraskning. Strax över 2000 kronor blev det! Inte illa. I burken ligger de ju bara och minskar i värde så att vi växlade in dem och just nu ligger de på ett sparkonto. Dock är räntan väldigt låg så att jag överväger en placering i aktier och tänker då främst på TeliaSonera.

    Ska man ha pengarna på ett sparkonto tycker jag att man ska jämföra räntan och överväga om det är lönsamt när man tittar på inflationen.

    Mer om inflation och ränta på ett lätt och överskådligt sätt har ni här.





    tisdag 12 november 2013

    Nya

    Ny vecka., nya tag. Nya kurser! På väg till första flreläsningen i strategisk marknadsföring.  Spännande. Igår blev det långpromenad med fluffigt monster

    fredag 8 november 2013

    Perfect boots

    Igår var en toppendag!

    Jag och killen gick i stan och tittade i affärer och värderade hans gamla frimärken hos antikhallarn. Inte så mycket att ha men vi ska ta med dem allra äldsta nästa gång. Sedan bjöd jag honom på lunch och unnade mig ett par skor nu när hösten är här!

    Underbara är dem. Köpta på din sko och de finns även i svart. Dessutom var det nedsatt pris på dem. Kunde inte blivit en bättre dag. Nu blir det några timmars jobb. Bra eftersom det spenderades en del pengar i går. Men det är jag värd!

    onsdag 6 november 2013

    Mode Grönt Är Skönt

    Sitter på jobbet och snorar som ett dagisbarn. Hittade dessa som passar fint till mina nya svarta kostymbyxor.

    Grönt är skönt och man får tillföra naturen detta när hösten slagit sig till ro.



    tisdag 5 november 2013

    Ändra risknivå

    Efter att funderat ett tag har jag kommit till ett beslut att omplacera mina aktier. Jag vill gå ner i risk då jag fått erbjudande om att köpa ett hus väldigt förmånligt framöver. Jag kommer att sälja två av mina innehav Betsson och Moberg för att omplacera detta i ett annat bolag. Vilket bolag det blir vet jag inte riktigt ännu. Dessutom kommer jag att försöka leta reda på bästa konto att placera ett större kapital som man vill hålla riskfritt.
    Jag pratar alltså om ett sparkonto med bra ränta.

    Hittills låter SBAB:S räntor ganska bra, men kanske finns det något ännu bättre?

    måndag 4 november 2013

    Timjobb

    Sitter på jobbet med en kopp te. Apple cinnamon från Twinings. Varmt och mysigt i höstregnet här i göteborg. Tänkte att jag skulle passa på att jobba lite timmar nu när jag har en vecka ledigt från föreläsningar. Alltid bra med extrapengar och så kanske jag inte behöver jobba lika mycket nästa tentaperiod.

    Efter jobbet ska jag hem och lära pappa hur Iphone fungerar. Han får min gamla nu när jag har en ny. Få se hur det går. Läste en intressant artikel faktiskt angående sparande i aktier.

    Den hittar ni här

    lördag 2 november 2013

    fest

    Jag har skaffat en ny telefon. En samsung galaxy express. Jag har inte riktigt lyckats att ladda ner blogger-appen vilket har ställt till uppdaterandet för mig. Nu ser jag fram emot en helt pluggfri vecka. Ikväll ska jag och killen på 28 årsfest. Hans systers. Outfiten blev föjlande